Ασβέστιο, Βιταμίνη D & Βιταμίνη K – Η τριπλή δράση για πρόληψη & θεραπεία της Οστεοπόρωσης

 Ασβέστιο, Βιταμίνη D & Βιταμίνη K – Η τριπλή δράση για πρόληψη & θεραπεία της Οστεοπόρωσης
Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την άμεση σχέση της διατροφής με τη σκελετική υγεία. Η ανάγκη για βελτιστοποίηση της υγείας των οστών κατά τη διάρκεια της ζωής είναι επιτακτική με προσοχή στις διατροφικές στρατηγικές για μείωση των επιπτώσεων από μια πτώση ή από κατάγματα.

Τα οστά σπάνε επειδή τα φορτία που τοποθετούνται επάνω τους υπερβαίνουν την ικανότητα απορρόφησης της σχετικής ενέργειας. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως: μείωση της οστικής μάζας, μια αλλαγή στην κατανομή του οστού, απώλεια μικροαρχιτεκτονικής σπονδύλου ή συσσώρευση των οστών που έχουν υποστεί βλάβη. Τα οστά αποτελούν ζωντανό ιστό  όπου πραγματοποιείται ένας συνεχής κύκλος με τον ενεργό σχηματισμό οστού (μέσω της δράσης των οστεοκυττάρων και οστεοβλαστών) και επαναρρόφησης οστού (οστεοκλάστες). Η συνεχής σύνθεση νέου οστού ακολουθείται από την ασβεστοποίηση του νεοδιαμορφωμένου οστού. Όταν ολοκληρωθεί τα κύτταρα τοποθετούνται ξανά επάνω από την δοκιδωτή επιφάνεια.

Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μεταβολική ασθένεια των οστών και χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και επιδείνωση του οστικού ιστού, οδηγώντας σε αυξημένη οστική ευπάθεια και επακόλουθη αύξηση του κινδύνου καταγμάτων.Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους δώδεκα άνδρες ηλικίας> 50 ετών θα υποφέρουν από οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σημαντικές αλλαγές στη σκελετική μάζα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής. Η υγεία των οστών ενηλίκων καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τρεις βασικούς παράγοντες: τη μέγιστη επίτευξη της ανώτατης οστικής μάζας η οποία επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της πρώιμης ενηλικίωσης, τη διατήρηση της οστικής μάζας στην ενηλικίωση και μειώνοντας την απώλεια οστού με την προχωρημένη ηλικία. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος ιδιαίτερης ανησυχίας για τις γυναίκες.

Το μέγιστο επίπεδο οστικής μάζας στο νεότερο πληθυσμό και το ποσοστό απώλειας οστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ηλικιωμένους καθορίζονται από ενδογενή και εξωγενή παράγοντες, δηλαδή ένα συνδυασμό γενετικών, ενδοκρινικών, μηχανικών και παραγόντων θρέψης. Παράγοντες όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη οστικής μάζας. Η κορυφής της μέγιστης οστικής μάζας γίνεται πριν από την ηλικία των 28 ετών.

Ασβέστιο και επίτευξη μέγιστης οστικής μάζας
Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης επηρεάζει την μέγιστη οστική μάζα και κατά συνέπεια είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιπτώσεις με κίνδυνο κατάγματος αργότερα στη ζωή. Μελέτες δείχνουν ότι κορίτσια στην εφηβεία είναι λιγότερο πιθανό να καλύπτουν τις ημερήσιες συστάσεις για την πρόσληψη ασβεστίου σε σχέση με τα αγόρια.  Επίσης κλινικές δοκιμές με συμπληρώματα ασβεστίου τόσο σε παιδιά όσο και σε έφηβους έχουν δείξει μια συνολική θετική επίδραση του ασβεστίου στην επίτευξη μέγιστης οστικής μάζας, μεταξύ 1 και 6% ετησίως στο σύνολο του σώματος και μεταξύ 1 και 10% ετησίως σε ειδικές σκελετικές περιοχές σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Σε μια μελέτη παρακολούθησης 5 ετών με συμπλήρωση συμπληρώματος ασβεστίου με 96 κορίτσια στην εφηβεία με ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών έδειξε ότι η διαφορά στην ολική οστική πυκνότητα πριν και μετά τη θεραπεία αποδίδεται στη  συμπλήρωση ασβεστίου.

Βιταμίνη D και οστά
Η βιταμίνη D διεγείρει τον σχηματισμό οστικής μήτρας και την οστική ωρίμανση, ενισχύοντας τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών. Μαζί με την παραθυρεοειδή ορμόνη, ρυθμίζει τον μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου και προάγει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και τους νεφρούς.

Βιταμίνη D και επίτευξη μέγιστης οστικής μάζας
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης  D μπορεί να είναι επιζήμια στην οστική μάζα ιδιαίτερα σε έφηβες γυναίκες και παιδιά. Μια προοπτική μελέτη κοορτής 3 χρόνων σε 171 υγιή κορίτσια ηλικίας 9-15 ετών πραγματοποίησε σύγκριση των ατόμων με σοβαρή υποβιταμίνωση D (<20 nmol/l) με εκείνα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D (>37.5 nmol/l) στην αύξηση της οστικής μάζας και είχε βρει διαφορά 4%. Η μεταβολή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αποδείχθηκε ότι ήταν 27% υψηλότερη για τα άτομα με επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα. 

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη χαμηλή ανάπτυξη μέγιστης τιμής οστικής μάζας.  Σε μια μελέτη με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D για τα οστά σε 212 κορίτσια με μέση ηλικία 11 χρονών με επαρκή επίπεδα ασβεστίου , η αύξηση οστικής μάζας βρέθηκε να είναι 2% υψηλότερη στις ομάδες που λαμβάνουν συμπληρωματική δόση βιταμίνης D σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε  το εικονικό φάρμακο.

Βιταμίνη K και οστά
Η βιταμίνη Κ έχει σημαντική λειτουργία στο σκελετό ως συμπαράγοντας στην μετα-μεταφραστική καρβοξυλίωση πολλών οστικών πρωτεϊνών, με την οστεοκαλσίνη να είναι η πλέον άφθονη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ οδηγεί στη σύνθεση της υπο-καρβοξυλιωμένης οστεοκαλσίνης. Δεδομένα έχουνε δείξει ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις ορού ή της φυλλοκινόνης ή υπο-καρβοξυλιωμένη οστεοκαλσίνης είναι συνδεδεμένα με χαμηλή μέγιστη οστική μάζα και αυξημένο κίνδυνο για οστεοπορωτικά κατάγματα. Πρόσφατα δημοσιευόμενες μελέτες προτείνουν το βασικό ρόλο της προσλαμβανόμενης από τη διατροφή  βιταμίνης Κ για τη βελτιστοποίηση της οστικής υγείας.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι σαφώς καθοριστικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία των οστών. Είναι αναγκαίο να αποτρέπονται τα χαμηλά επίπεδα και ανεπάρκεια και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένοι ενήλικες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες με αμηνόρροια. Η συνεργιστική δράση της βιταμίνης Κ είναι επίσης καθοριστική στην βέλτιστη υγεία των οστών, δεδομένου ότι συμπλήρωμα ασβεστίου ή βιταμίνης D από μόνα τους δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στη πρόληψη καταγμάτων.

Πηγές:
  • Lanham-New, S. A. (2008). Importance of calcium, vitamin D and vitamin K for osteoporosis prevention and treatment: Symposium on ‘Diet and bone health’. Proceedings of the Nutrition Society, 67(2), 163-176.
Σχετικό προϊόν: Complete D3, K2 & Co factors
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.