Αποτελεσματικότητα Συμπληρωματικής Χορήγησης Ενζύμων

 Αποτελεσματικότητα Συμπληρωματικής Χορήγησης Ενζύμων
Η βασική προϋπόθεση για τη λήψη συμπληρωμάτων πεπτικών ενζύμων είναι η ικανότητα για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών μέσω ενίσχυσης της πέψης.

Για την ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής χορήγησης ενζύμων ο Οργανισμός Έρευνας Διατροφής και Τροφίμων πρότεινε  μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστή με ελεγχόμενο δυναμικό γαστρεντερικού μοντέλου. Το μοντέλο αυτό προσομοιώνει τις συνθήκες του ανθρώπινου στομάχου και του λεπτού εντέρου.

Το γαστρικό χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού επιτρέπει τη δειγματοληψία σε διάφορους χρόνους κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας, η οποία μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την έκταση της πέψης και την απορρόφηση των τροφίμων υπό διάφορες συνθήκες.

Το πρώτο βήμα ήταν η διατύπωση ενός πεπτικού μίγματος ενζύμων με μίγμα μυκητιακών πεπτικών ενζύμων και ένα βασικό μίγμα πρωτεασών, υδατανθράκων και λιπάσων . Αυτό το μίγμα δοκιμάσθηκε σε δύο ομάδες για την παρακολούθηση της ικανότητας πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Η έκταση της πέψης παρακολουθήθηκε με δειγματοληψία θρεπτικών ουσιών σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικά σημεία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το μοντέλο προσομοιάζει τη διαδοχική δυναμική κατάσταση στο στομάχι και στο λεπτό έντερο υγιών ενηλίκων με φυσιολογικές γαστρικές και εντερικές εκκρίσεις και ενηλίκων με μειωμένη πέψη λόγω χαμηλότερων επιπέδων γαστρικών και εντερικών εκκρίσεων.

Κάθε δοκιμαστικό γεύμα αναμίχθηκε με 100 ml πόσιμο νερό και 70 ml τεχνητό σάλιο. Χρησιμοποιήθηκαν 4 διαφορετικοί τύποι πειραμάτων  με τα παρακάτω γεύματα:
  1. Γεύμα χωρίς το μείγμα των πεπτικών ενζύμων κάτω από τέλειες πεπτικές συνθήκες.
  2. Γεύμα με προσθήκη μείγματος πεπτικού ενζύμου υπό τέλειες πεπτικές συνθήκες.
  3. Γεύμα χωρίς το μείγμα των πεπτικών ενζύμων σε 70% μειωμένη γαστρική και εντερική έκκριση (εξασθενημένη πέψη).
  4. Γεύμα με προσθήκη μείγματος πεπτικού ενζύμου σε 70% μειωμένη γαστρική και εντερική έκκριση (εξασθενημένη πέψη).
Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος πεπτικού ενζύμου πάνω στην αφομοίωση των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών κάτω από δύο διαφορετικές συνθήκες: υγιή πέψη (τέλειες συνθήκες) και βλάβη της πέψης με 70% μειωμένη γαστρικές και εντερικές εκκρίσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μυκητιακά πεπτικά ένζυμα βελτιώνουν την αφομοιωσιμότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα των πρωτεϊνών και υδατανθράκων στον αυλό του λεπτού εντέρου, όχι μόνο υπό συνθήκες εξασθενημένου πεπτικού συστήματος, αλλά και σε υγιή ανθρώπινη πέψη.

Η δραστηριότητα οποιουδήποτε συμπληρώματος πεπτικού ενζύμου στο λεπτό έντερο προϋποθέτει ότι τα ένζυμα στο συμπλήρωμα επιβιώνουν στην οξύτητα του στομάχου. Από τα παραπάνω πειράματα διαπιστώθηκε ότι τα μυκητιακά πεπτικά ένζυμα επιβιώνουν από την οξύτητα του στομάχου και στο λεπτό έντερο, σε αντίθεση με τα περισσότερα ένζυμα που σε τέτοιες συνθήκες αδρανοποιούνται.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που δείχνει ότι τα μυκητιακά πεπτικά ένζυμα  αυξάνουν σημαντικά το επίπεδο πέψης στον αυλό του λεπτού εντέρου και τη βιοδιαθεσιμότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Αυτά τα αποτελέσματα όχι μόνο επικυρώνουν τη χρήση των πεπτικών ενζύμων σε περιπτώσεις υποβαθμισμένης πέψης, αλλά επίσης δείχνουν ότι οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν χρησιμοποιώντας συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων.

Πηγή: Σχετικό προϊόν: Easy Digest
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.