Η αντιμετώπιση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα

 Η αντιμετώπιση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα
Η αντιμετώπιση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα

 
Η διατήρηση της ευλυγισίας και της κινητικότητας είναι το μυστικό για υγιή οστά και αρθρώσεις. Μπορεί να επιτευχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέσω της διατροφής, της άσκησης και συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να διατηρούμε την ελαστικότητα των αρθρώσεων. Ο Joseph Pilates, ιδρυτής του κινήματος της άσκησης Pilates, είπε ότι ένα άτομο είναι τόσο νέο όσο η σπονδυλική του στήλη. Με άλλα λόγια σύμφωνα με τον Pilates, ένα ευλύγιστο άτομο στα 70 είναι νέο ενώ αν έχει δυσκολία στην κίνηση ακόμη και στα 30 είναι μεγάλο. Το Pilates είναι μια άσκηση που βοηθά την ευλυγισία και μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτρέψει αρνητικές καταστάσεις σε σχέση με την φυσική κατάσταση των οστών γενικότερα.
 
Ο συνεχής πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στην αρθρίτιδα, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει όχι μόνο την φυσική αλλά και την συναισθηματική ευεξία, αλλά η λήψη αναλγητικών ή παυσίπονων δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. 

Η άρθρωση είναι το σημείο ένωσης δυο οστών και τα άκρα των οστών σε αυτό το σημείο καλύπτονται από έναν ιδιαίτερα προστατευτικό ιστό τον χόνδρο. Ο χόνδρος μπορεί να παρομοιαστεί ως το μαξιλάρι των αρθρώσεων. 

Ο χόνδρος είναι ελαστικός και ευκίνητος σε αντίθεση με τα οστά. Η λειτουργία του είναι να προστατεύει τις άκρες των οστών και να τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα χωρίς τριβές. Όταν ο χόνδρος φθείρεται, οι επιφάνειες των οστών που μένουν απροστάτευτες και γίνονται σκληρές και δυσκίνητες ενώ υπάρχει συνεχής τριβή αναμεταξύ τους.

Αυτό προκαλεί πόνο και ακαμψία στην άρθρωση και φλεγμονή στους γύρω ιστούς. Ο φθαρμένος χόνδρος δεν μπορεί να επιδιορθωθεί μόνος του και έχει μικρή ικανότητα ανάπλασης σε περίπτωση τραυματισμού καθώς δεν περιέχει αιμοφόρα αγγεία.

ΟστεοαρθρίτιδαΗ οστεοαρθρίτιδα είναι είναι μια εκφυλιστική πάθηση με κύρια χαρακτηριστικά την επιδείνωση της δομής και της λειτουργίας του χόνδρου των αρθρώσεων. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζουν φθορές στους χόνδρους με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η σωστή λειτουργία και ευλυγισία των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αναπτύσσονται σιγά σιγά για πολλά χρόνια. 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλεί πόνο, φθορά και πρήξιμο στις αρθρώσεις ενώ μπορεί να εμποδίσει την ομαλή κίνηση τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρράζει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας εξελίσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η φλεγμονή που δημιουργείται στην περιοχή μπορεί να επηρεάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ζωτικές λειτουργίες του σώματος όπως η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ευλυγισία και στους πόνους των αρθρώσεων, αλλά εάν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. 

Η κολύμβηση είναι μια πιο ήπια μορφή άσκησης επειδή υποστηρίζει όλο το σώμα στο νερό. Η προπόνηση βάρους βοηθά επίσης στην οικοδόμηση αντοχής και ανθεκτικότητας στις αρθρώσεις. Ωστόσο, δεν βοηθά η ανύψωση μεγάλων βαρών αλλά οι περισσότερες επαναλήψεις με μικρότερο βάρος. Η διατήρηση της ευλυγισίας έχει πολλά οφέλη που ενισχύουν τόσο τη φυσική, όσο και τη συναισθηματική ευεξία, με αποτέλεσμα: 
 • Βελτιωμένη στάση και ευθυγράμμιση        
 • Καλύτερη ισορροπία        
 • Λιγότερο πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις        
 • Πρόληψη τραυματισμών
 
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων στην υγεία των αρθρώσεων 


Η υπερβολική καλλιέργεια των εδαφών έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τροφών με μειωμένα θρεπτικά στοιχεία σε όλη την έκταση της τροφικής αλυσίδας. Έτσι απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός βρίσκονται σε έλλειψη στο μέσο άνθρωπο γιατί δεν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητική ποσότητα από τις τροφές.
 
Επιπλέον η καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων προσθέτει μόνο θερμίδες και στερεί από το σώμα μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.
 
Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αναπληρώσει ορισμένες από αυτές τις ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων και να βοηθήσει γενικότερα στη φυσική ευεξία του σώματος.
 
Για την διαχείριση της ακαμψίας και φθοράς των αρθρώσεων ιδιαίτερα στα άτομα με αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία δρουν ευεργετικά, μειώνοντας τον πόνο και την ακαμψία. Ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω: 
 
Γλυκοζαμίνη 


Η γλυκοζαμίνη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση του χόνδρου και είναι ένα συμπλήρωμα που συνήθως λαμβάνεται από άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Βρίσκεται κυρίως στο μυελό των οστών και στα οστρακοειδή. Στην πραγματικότητα, πολλά συμπληρώματα που περιέχουν γλυκοζαμίνη προέρχονται από το κέλυφος οστρακοειδών.

Το σώμα χρειάζεται γλυκοζαμίνη για την δημιουργία χόνδρου. Ο χόνδρος είναι ένας εύκαμπτος συνδετικός ιστός σε όλο το σώμα και στις αρθρώσεις που  λειτουργεί ως μαξιλάρι στο τέλος μεγάλων οστών που συναντούν την άρθρωση.
 
Καθώς μεγαλώνουμε τα επίπεδα γλυκοζαμίνης στο σώμα μειώνονται. Έτσι ο χόνδρος γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και μπορεί να αρχίσει να διασπάται. Είναι λοιπόν σημαντική η διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκοζαμίνης στα φυσιολογικά επίπεδα καθώς συμβάλλει στη λίπανση των χόνδρων αναστέλλοντας την φθορά τους.
 
Υπό κανονικές συνθήκες μια ισορροπημένη διατροφή ψαριών, λευκού και κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του χόνδρου και κατά συνέπεια των αρθρώσεων. Όμως επειδή η  γλυκοζαμίνη βρίσκεται περισσότερο στα κελύφη των οστρακοειδών, δεν είναι πρακτικό να αυξηθεί η λήψη της με τη συνήθη διατροφή. Σύμφωνα με την Mayo Clinic αλλά και σύχρονες μελέτες η γλυκοζαμίνη έχει αποδειχθεί ωφέλιμη στην οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
UC-II®

 
To UC II® είναι ένα βιολογικά ενεργό ανοσορυθμιστικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που προέρχεται από τον χόνδρο του στήθους κοτόπουλου, μιας πλούσιας πηγής φυσικού κολλαγόνου. Ονομάζεται μη μετουσιωμένο γιατί διατηρεί την τρισδιάστατη μοριακή δομή του, διατηρώντας το έτσι αναγνωρίσιμο και άμεσα αποροφήσιμο από τα κύτταρα.

Σε περίπτωση φθοράς των αρθρώσεων εκκρίνονται προ φλεγμονώδη στοιχεία, οι κυτοκίνες. Ο κύριος μηχανισμός του UC-II®, είναι ότι συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα κυτοκινών με αποτέλεσμα σύμφωνα με μελέτες να μειώνεται η φλεγμονή και να έχει ευεργετική δράση σε καταστάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.
 
Μελέτες δείχνουν ότι το UC-II® βελτιώνει την έκταση των αρθρώσεων και αυξάνει τις περιόδους άσκησης χωρίς πόνο, ενώ βελτιώνει τον πόνο, την ακαμψία και τα συναφή συμπτώματα σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.
 
 MSM 

 
Τι είναι το MSM; Το MSM είναι μια οργανική ένωση θείου. Βρίσκεται στις ντομάτες σε ορισμένα, λαχανικά, στους σπόρους και το γάλα. Αλλά συνήθως η ποσότητα MSM που μπορεί να ληφθεί διαμέσου της τροφής είναι μικρότερη σε σύγκριση με τη ποσότητα που υπάρχει στα συμπληρώματα με MSM.    

Το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο ή το MSM είναι ένα θρεπτικό στοιχείο που χρησιμοποιείται υποστηρικτικά στην ανακούφιση των αρθρώσεων που έχουν φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι το MSM μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η συμπληρωματική λήψη του έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην επιβράδυνση της διαδικασίας της εκφύλισης των αρθρώσεων, στα γόνατα, την πλάτη, τα χέρια και τους γοφούς. Αποτρέπει επίσης την καταστροφή του χόνδρου που προστατεύει το τμήμα των οστών στο σημείο συναντούν την άρθρωση. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το MSM είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στον έλεγχο της φλεγμονής και της ακαμψίας. 
 
Νικοτιναμίδιο ένα άγνωστο θρεπτικό στοιχείο


Το νικοτιναμίδιο ή βιταμίνη Β3, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανακαλύφθηκε το 1937. Ανήκει στην ομάδα του συμπλέγματος των βιταμινών και βρίσκεται στη λίστα με τα απαραίτητα ασφαλέστερα και ποιο αποτελεσματικά φάρμακα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Το νικοτιναμίδιο δεν προκαλεί κοκκίνισμα, κνησμό, ή αίσθημα καύσου στο δέρμα όπως η κλασική μορφή της βιταμίνης Β3, η νιασίνη. Μια πολύ γνωστή αιτία της ανεπάρκειας νικοτιναμιδίου είναι η διαταραχή της χλωρίδας του λεπτού εντέρου. 

Το νικοτιναμίδιο λαμβάνει μέρος σε περισσότερες από πενήντα μεταβολικές αντιδράσεις. Συμμετέχει στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ενέργειας, αλλά για την προστασία του σώματος από την υπερβολική βλάβη των ιστών. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πρόσφατα έγινε γνωστή η προστατευτική του δράση στον καρκίνο του δέρματος.

Η ευεργετική δράση του νικοτιναμιδίου έχει μελετηθεί εκτενώς στη βιβλιογραφία. Σύμφωνα με αυτή βελτιώνει την ευκαμψία των αρθρώσεων και μειώνει τη φλεγμονή σημαντικά σε σχέση με το placebo.

Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 72 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, οι συμμετεχόντες στους οποίους χορηγήθηκε νικοτιναμίδιο εμφάνισαν 29% βελτίωση των συμπτωμάτων ενώ η ομάδα εικονικού φαρμάκου παρουσίασε 10% επιδείνωση των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας.
 
Ένας συνδυασμός θρεπτικών τροφών, συστηματική κατάλληλη άσκηση και υψηλής ποιότητας συμπληρώματα - που περιέχουν έναν συνδυασμό από τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία, όπως το συμπλήρωμα διατροφής Anoson, είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της ελαστικότητας των αρθρώσεων και της αντιμετώπισης του πόνου. Είναι επίσης μια εξαιρετική στρατηγική πρόληψης για την προστασία των οστών και τη διατήρηση της ευλυγισίας του σώματος.
 
Σχόλια Πελατών
Παπαδάκη Μαρί (2021-01-01 19:04:29)
5/5
"Πολύ καλό άρθρο. Μικρό κ συγχρόνως πλούσιο κ πλήρες"
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.