Ανδρική στειρότητα: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

 Ανδρική στειρότητα: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;
Είναι γνωστό ότι η ανδρική στειρότητα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια στους άνδρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας.

Η ανδρική στειρότητα μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα ή μορφολογία, γενετική ή χρωμοσωμική ανωμαλία  ή και συνδυασμό παραγόντων.

Έρευνες έχουν εξετάσει το ρόλο των επιπέδων της βιταμίνης D στην αναπαραγωγική διαδικασία και έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη D είναι ωφέλιμη για τη σεξουαλική υγεία.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με τη σεξουαλική λειτουργία, τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη γονιμότητα. Επιπλέον η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες με χαμηλή παραγωγή σπέρματος, ποιότητα και κινητικότητα.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξάχθηκε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism εξέτασε αν η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και τις ορμονικές ανισορροπίες σε στείρους άνδρες. Πρόκειται για μια τριπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή όπου οι άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν διαγνωσθεί με στειρότητα λόγω της μειωμένης ποιότητας του σπέρματος και με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 20 ng/ml, χωρίς να συνυπάρχει κάποια σοβαρή ασθένεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 307 άνδρες όπου παρείχαν δύο δείγματα σπέρματος για ανάλυση, καθώς πραγματοποιήθηκε και λήψη αίματος κατά την έναρξη. Οι άνδρες ταξινομήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε αρχικά μία δόση 300.000 IU βιταμίνης D3 μαζί με ημερήσια δόση 1.400 IU βιταμίνης D3 και 500 mg ασβεστίου για 150 ημέρες.

Η δεύτερη ομάδα έλαβε ένα εικονικό φάρμακο ακολουθούμενο από ένα χάπι με εικονικό φάρμακο για 150 ημέρες. Μετά από 90 ημέρες, έγινε δεύτερη λήψη αίματος και μετά από 140-150 μέρες οι συμμετέχοντες παρείχαν δύο επιπλέον δείγματα σπέρματος για ανάλυση.

Ο μέσος όρος των αρχικών επιπέδων βιταμίνης D ήταν 14 ng/ml. Οι άνδρες που ήταν στην πρώτη ομάδα βιταμίνης D εμφάνισαν αύξηση 17,2 ng/ml στα επίπεδα βιταμίνης D ορού [25 (OH) D]  σε σύγκριση με αύξηση μόλις 2 ng/ml που παρατηρήθηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η ομάδα βιταμίνης D εμφάνισε αύξηση 30% στα επίπεδα 1,25 (ΟΗ)D μετά από 5 μήνες. Στη μελέτη δεν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις τοξικότητας στη βιταμίνη D.

Συνολικά 7,3% των ζευγαριών που οι άνδρες ήταν στην ομάδα βιταμίνης D παρουσίασαν αυθόρμητη κύηση (χωρίς βοήθεια από γιατρό), ενώ αντίστοιχα μόνο το 2,4% των ζευγαριών των ανδρών που ήταν ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Επίσης, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων βρέθηκε να είναι υψηλότερος στους άνδρες που έλαβαν συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνη D σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Λόγω της ασφάλειας της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D και σύμφωνα με τον αποδεδειγμένο αντίκτυπό της στην αναπαραγωγική τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το Συμβούλιο Βιταμίνης D συνιστά τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 σε ποσότητα 5000-10000 IU ημερησίως για τη διατήρηση βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D (40-60 ng / ml).

Η θετική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης της βιταμίνης D σε άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία.

Πηγή:

Blomberg Jensen, M., Lawaetz, J. G., Petersen, J. H., Juul, A., & Jørgensen, N. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Semen Quality, Reproductive Hormones, and Live Birth Rate: A Randomized Clinical Trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism103(3), 870-881.
Σχόλια Πελατών
vasilis (2019-03-28 14:31:50)
5/5
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

  Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

  Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
  Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
  Είσοδος Μελών
  Διεύθυνση E-Mail:
  Κωδικός:
  Νέος Πελάτης
  Είστε νέος πελάτης;
  Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.