Αλλαγές στον τρόπο ζωής & η επίδραση της τελομεράσης σε άνδρες με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

 Αλλαγές στον τρόπο ζωής & η επίδραση της τελομεράσης σε άνδρες με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
Τα τελομερή είναι προστατευτικά σύμπλοκα DNA και πρωτεΐνης στο τέλος των γραμμικών χρωμοσωμάτων που προάγουν τα χρωμοσωμική σταθερότητα. Η συντήρηση των τελομερών απαιτείται για την πλήρη αντιγραφή του DNA και την προστασία των χρωμοσωμάτων από την αποικοδόμηση της νουκλεάσης και την κυτταρική γήρανση.

Η μείωση των τελομερών εξουδετερώνεται από το κυτταρικό ένζυμο τελομεράση. Στα ανθρώπινα όντα, η μείωση του μήκους των τελομερών είναι ένας πιθανός προγνωστικός δείκτης για τον κίνδυνο νόσου και προόδου της νόσου και για τον πρόωρο θάνατο.

Η γήρανση των κυττάρων αποδίδεται στα τελομερή με μειωμένο μήκος και φαίνεται αυτό να αποτελεί σημαντικό πρόδρομο της ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου. Κοντύτερα τελομερή έχουν συσχετιστεί με κακή κλινική έκβαση νόσου συμπεριλαμβανομένων αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή επανεμφάνισης μετά από ριζική προστατεκτομή, στεφανιαία νόσο και λοιμώδεις νόσους. Μικρό μήκος τελομερούς σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος (PBMCs) έχει συσχετιστεί με τη γήρανση και  ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, και διαβήτη. Επίσης, άνδρες με μεταβλητό μήκος τελομερούς σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη και μικρό μήκος τελομερούς σε στρωματικά κύτταρα καρκίνου του προστάτη παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μετάσταση ή θάνατο από καρκίνο του προστάτη.

Στην παρούσα έρευνα GEMINAL εξετάστηκαν τα αποτελέσματα συνολικών αλλαγών τρόπου ζωής – διατροφή βασισμένη σε φυτικής προέλευση προϊόντων, μέτρια φυσική δραστηριότητα, διαχείρηση στρες και αυξημένη κοινωνική υποστήριξη – στη δραστηριότητα της τελομεράσης σε άνδρες με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μετά από 3 μήνες παρέμβασης φάνηκε ότι η δραστηριότητα της τελομεράσης είχε αυξηθεί σημαντικά, εντούτοις ενώ αυτές οι αλλαγές πραγματοποιούνται σχετικά γρήγορα μια αλλαγή στο μήκος των τελομερών δεν μπορεί να είναι εμφανή σε τόσο μικρό διάστημα. Έτσι η παρούσα έρευνα, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Lancet Oncology εξέτασε τις μακροπρόθεσμες αλλαγές μετά από περίοδο 5 χρόνων follow up.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ενεργή παρακολούθηση συν σε μια αλλαγή τρόπου ζωής (ομάδα παρέμβασης) ή μόνο σε ενεργή παρακολούθηση (ομάδα ελέγχου). Η παρέμβαση στον τρόπος ζωής περιελάμβανε τέσσερα στοιχεία: διατροφή υψηλή σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, φυτικές πηγής πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ακατέργαστα δημητριακά και όσπρια και χαμηλή σε λιπαρά (λιγότερο από 10%) και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Για τους πρώτους 3 μήνες της παρέμβασης δίνονταν γεύματα για το σπίτι στους ασθενείς. Επίσης μέτρια αερόβια άσκηση, περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα για 6 ημέρες την εβδομάδα,  διαχείριση στρες όπως ήπια εκγύμναση με βάση τη γιόγκα, αναπνοή, διαλογισμό, εικόνες και προοδευτική χαλάρωση για 60 λεπτά ημερησίως και αυξημένη κοινωνική στήριξη με 1 ώρας συνεδρίες ομάδας υποστήριξης μία φορά την εβδομάδα.

Μετά τις πρώτες 3 μήνες οι συνεδριάσεις δεν ήταν υποχρεωτικές, αλλά οι ασθενείς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συναντώνται για 2-4 ώρες συνεδρίας ανά μήνα κατά τη  διάρκεια της πιλοτικής μελέτης.

Μετά από 5 χρόνια, το σχετικό μήκος τελομερούς είχε αυξηθεί στην ομάδα παρέμβασης του τρόπου ζωής στους άνδρες με χαμηλό κίνδυνο καρκίνο προστάτη, ενώ μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου με τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να είναι στατιστικά σημαντική. Παρουσιάστηκε μια συσχέτιση μεταξύ του βαθμού προσκόλλησης στις αλλαγές του τρόπου ζωής και την έκταση της αλλαγής στο σχετικό μήκος τελομερούς.

Οι διαπιστώσεις μας είναι βιολογικά αξιόπιστες και σύμφωνες με προηγούμενες μελέτες, εντούτοις, λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος και στο γεγονός ότι αυτή είναι μια  πιλοτική μελέτη, αναμένονται αποτελέσματα και από μεγαλύτερες μελέτες.

Tο μήκος του τελομερούς επηρεάζεται από γενετικούς και μη παράγοντες στους ανθρώπους. Το σχετικό μήκος των τελομερών είναι αντιστρόφως συσχετισμένο με την ηλικία, εντούτοις έχει αναφερθεί σημαντική διακύμανση μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας. Μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί σε γονίδια που εμπλέκονται στη ρύθμιση της δραστικότητας της τελομεράσης και του σχετικού μήκους του τελομερούς έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μειωμένου μήκους του τελομερούς των λευκών αιμοσφαιρίων και του κινδύνου ασθενειών.

Μη γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το σχετικό μήκος του τελομερούς περιλαμβάνουν τη διατροφή, το ψυχολογικό στρες, την άσκηση και άλλες συμπεριφορές σχετικές με την υγεία. Σοβαρό ή χρόνιο ψυχολογικό στρες επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, αν και οι μηχανισμοί είναι ακόμη ασαφείς.

Στη παρούσα μελέτη, αυξημένες συγκεντρώσεις ορμονών στρες, όπως επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και κορτιζόλη, συσχετίστηκαν με μικρό σχετικό μήκος τελομερούς στα κύτταρα προστάτη.

Ανθυγιεινοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα,  κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, υψηλό δείκτη μάζας σώματος) συσχετίζονται με το μικρό μήκος των τελομερών. Αντίθετα, η κυκλοφορούσα βιταμίνη D, η λήψη πολυβιταμινούχου συμπληρώματος, και διαιτητική πρόσληψη βιταμινών C και Ε έχουν συσχετιστεί με αύξηση σχετικό μήκους τελομερούς.  Επιπλέον, η μείωση της ψυχολογικής δυσφορίας, της κορτιζόλης, της πρόσληψης του διαιτητικού λίπους και η γλυκόζης συσχετίστηκε με αύξηση της τελομεράσης.

Το οξειδωτικό στρες αναστέλλει τη δράση της τελομεράσης in vitro σε διάφορους κυτταρικούς τύπους, ενώ οι επιδράσεις των βιοχημικών μεσολαβητών στην δράση της τελομεράσης μπορεί να συμβάλλουν σε συσχετισμούς μεταξύ των παραγόντων του τρόπου ζωής και του σχετικού μήκους τελομερούς.

Πηγή:
  • Effect of comprehensive lifestyle changes on telomerase activity and telomere length in men with biopsy-proven low-risk prostate cancer: 5-year follow-up of a descriptive pilot study. Ornish D et al Lancet Oncology Volume 14, No. 11, p1112–1120, October 2013
Σχετικό προϊόν: Reyouth
Πείτε μας τη γνώμη σας
Παρακαλώ Επιλέξτε Βαθμολογία...

Παρακαλώ Εισάγετε Όνομα...

Παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο ασφαλείας.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Είναι σημαντική για εμάς η άποψή σας! Το σχόλιο σας θα εμφανιστεί σε λίγο.
Είσοδος Μελών
Διεύθυνση E-Mail:
Κωδικός:
Νέος Πελάτης
Είστε νέος πελάτης;
Με τη δημιουργία λογαριασμού στο Natural Doctor έχετε τη δυνατότητα να ψωνίζετε πιο γρήγορα, να είστε ενημερωμένοι για την κατάσταση των παραγγελιών σας, και να κρατάτε αρχείο των παραγγελιών που έχετε κάνει.